top of page

Τιμητική βραδιά στη μνήμη του Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του (1919-2019)

Χαιρετισμός του  Απεσταλμένου Συμβούλου της  Ρωσσικής Πρεσβείας στην Κύπρο αξ. κ. Α. M. Πανιουχόβ

 

Αγαπητοί φίλοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αξιότιμοι διοργανωτές και συμμετέχοντες  στην τιμητική βραδιά στη μνήμη του διακεκριμένου Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ  με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του.

Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό,  με την ευκαιρία αυτής της τιμητικής βραδιάς, που διοργανώνεται στο Ρωσσικό Πολιτιστικό Κέντρο, σε όλους τους παρευρισκόμενους και με ιδιαίτερη θέρμη στην κόρη του καλλιτέχνη,  Λαρίσσα Παρτζίλη, η οποία εδώ και χρόνια διαφυλάσσει τη μνήμη του πατέρα της.

Η ζωή του Συμεών Βολτσκόβ και της οικογένειάς του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Κύπρο αλλά και την Πρεσβεία της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, καθώς και με το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού. Ίσως δεν είναι όλοι που γνωρίζουν ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια αυτού του Μεγάρου, στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελούν έργο του γνωστού και διακεκριμένου αρχιτέκτονα, συζύγου της Λαρίσσας, Μάρκου Παρτζίλη.

Ο Συμεών Βολτσκόβ ήταν πάντα αληθινός φίλος της Ρωσσικής Πρεσβείας. Το 1974, στη φάση των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης συνέβαλε ενεργά στη διάσωση των πινάκων του  καλλιτέχνη και στη μεταφορά τους από την κατεχόμενη Αμμόχωστο - ένα εγχείρημα, που εκτιμήθηκε πολύ από τον ίδιο τον ζωγράφο και την οικογένειά του, η οποία έκανε δωρεά ενός έργου του Συμεών Βολτσκόβ στον Πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο.

Ο γιος του Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Ανδρέα Γκρομίκο – ο Ανατόλι Ανδρέεβιτς Γκρομίκο, ο οποίος διακρίθηκε όχι μόνο στη διπλωματική του καριέρα, αλλά έγινε και μέλος της Ρωσικής Ένωσης Ζωγράφων, αποκαλούσε τον Συμεών Βολτσκόβ δάσκαλό του.

Ο Συμεών Βολτσκόβ – είναι μάστορας του λόγου και της ζωγραφικής Τέχνης, ο οποίος εξύμνησε τις ομορφιές της αγαπημένης του Ρωσσίας και της Κύπρου, των δυο αυτών ιδιαίτερων χωρών, για τις οποίες η καρδιά μας χτυπά δυνατά.

 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας και προσωπικά του Πρέσβη, θέλω να χαιρετήσω, αποτίνοντας φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Συμεών Βολτσκόβ και σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του να ευχηθώ καλή υγεία, ευημερία και επιτυχίες.

 

Σας ευχαριστώ!

23 Μαΐου, 2019, Ρωσσικό Πολιτιστικό Κέντρο

Τιμητική βραδιά στη μνήμη του Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του (1919-2019)

 

 

Χαιρετισμός της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ποιήτριας,

έντιμης κυρίας Κλαίρης Αγγελίδου

 

 

Ο Συμεών Βασίλιεβιτς Βολτσκόβ, Ρώσος ζωγράφος και ποιητής, γεννημένος στην Ουκρανία, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Κύπρο.

Το 1969 έκαμε την πρώτη του έκθεση στην Αμμόχωστο, στο καλλιμάρμαρο οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, του οποίου ήμουν τότε Γενικός Γραμματέας και έτσι είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά.

Ήταν ένας άνθρωπος, που όταν τον συναντούσες, δεν μπορούσες έπειτα να τον ξεχάσεις.

Ήταν ένας άνθρωπος πληθωρικός, ένας άνθρωπος φιλοσοφημένος, ένας άνθρωπος γεμάτος ομορφιά και αγάπη, και πιστεύω ότι δύσκολα μπορείς να βρεις αυτό τον συνδυασμό, του ζωγράφου και του ποιητή, στο ίδιο πρόσωπο.

Έρχεται ένας ξένος και αγαπά τόσο πολύ αυτό τον τόπο, τον θεωρεί δικό του και τον εξυμνεί, σαν να είναι ένας ποιητής ή ένας ζωγράφος της Κύπρου. Δεν τον ξεχωρίζεις από ντόπιο, και στον τρόπο που γράφει την ποίησή του και στον  τρόπο που ζωγραφίζει. Και είναι πολύ σημαντικό, ένας ξένος να γίνεται ένα με τον τόπο και να τον παρουσιάζει τόσο πιστά και ζωντανά. Ως ζωγράφος, ήταν πολύ δημιουργικός. Όμως και η ποίησή του είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου.

Η σύζυγος του Κατερίνα υπήρξε άξια συμπαραστάτις στη ζωή και στο έργο του.

 

Ο Συμεών Βολτσκόβ έδωσε πάρα πολλά πράγματα στην Κύπρο, και θα πρέπει να του χρωστούμε ευγνωμοσύνη.

 

 

23η Μαϊου, 2019, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία

Τιμητική βραδιά στη μνήμη του Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του (1919-2019)

 

Χαιρετισμός  του Α. Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

αξιότιμου κ. Κ.Δ. Λούη

 

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη της Ρωσσικής Ομοσπονδίας,

Αξιότιμη κυρία Παρτζίλη και λοιπά μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη,

Αξιότιμε Πρόεδρε του Κυπρο-Ρωσσικού Συνδέσμου Φιλίας, 

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,

 

Εκατόν χρόνια από τη γέννησή του, τιμούμε σήμερα τον Ρωσοκύπριο καλλιτέχνη Συμεών Βολτσκόβ, τον μέτοικο, που έγινε κύπριος πολίτης, αφού λάτρεψε την Κύπρο και, στα τελευταία 15 δημιουργικά χρόνια της ζωής του, την έκανε δεύτερη πατρίδα του, μετά την αγαπημένη του Ρωσία.

Όμως ποτέ δεν εγκατέλειψε την άυλη, παντοτινή πατρίδα της Τέχνης, αναζητώντας σ‘ αυτή το κάλλος και την Ομορφιά,  που, σύμφωνα με τη ρήση του Ντοστογιέφσκι, μέλλει «να σώσει τον κόσμο».

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προάγουμε μετά χαράς ποικίλα προγράμματα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, οι οποίες επιμορφώνουν και καλλιεργούν αισθητικά τους μαθητές μας, τιμώντας παράλληλα τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες.

Εξαίρουμε, λοιπόν, τον ευπατρίδη της Ζωγραφικής και της Ποίησης κύριο Συμεών Βολτσκόβ και το έργο του, το οποίο απαθανατίζει την ωραιότητα της Κύπρου και της Τέχνης.

Την Κύπρο την οποία περπάτησε, διήλθε και εξερεύνησε με την αλλιώτικη ματιά του καλλιτέχνη, με τον χρωστήρα του ζωγράφου αλλά και με τη γραφίδα του ποιητή…

Είμαστε ευτυχείς που, με αυτή την επετειακή εκδήλωση το φιλότεχνο κοινό και ιδίως οι ομότεχνοι μαθητές μας, οι εκκολαπτόμενοι ποιητές και ζωγράφοι, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν μα και να εμπνευστούν από το έργο του. Ένα μικρό δείγμα της καλλιτεχνικής τους εσοδείας θα χαρούμε απόψε.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνέχουν τη μικρή πατρίδα μας και τη μεγάλη Ρωσία.

Ο Συμεών Βολτσκόβ υπήρξε και θα παραμείνει σύνδεσμος ανάμεσά μας.

 

23 Μαΐου, 2019, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο

Τιμητική βραδιά στη μνήμη του Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του (1919-2019)

 

 

Χαιρετισμός του Προέδρου του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας αξ. κ. Χάρη Θράσου 

 

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, αλλά και εγώ προσωπικά, αποδεχτήκαμε να συμμετάσχουμε στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, τιμώντας έναν άνθρωπο που και ο ίδιος τίμησε, τόσο την ιδιαίτερη του πατρίδα τη Ρωσία, όσο και τη δεύτερη του πατρίδα την Κύπρο.

Τον Συμεών Βολτσκόβ τον γνώρισα πριν περίπου 50 χρόνια, λόγω της φιλίας μου με τον συνάδελφο και συνεργάτη Μάρκο Παρτζίλη, γαμπρό του Συμεών, άντρα της κόρης του Λαρίσσας, νεαρός τότε εγώ, μεσήλικας τότε εκείνος, στο αποκορύφωμα της δημιουργίας του. Τον γνώρισα καταρχήν ως καλλιτέχνη και αργότερα ως άνθρωπο, ως φίλο.

Είχε, θυμάμαι, ετοιμάσει, λίγο πριν την εισβολή, έκθεση ζωγραφικής, η οποία θα διοργανώνετο στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο, έκθεση, της οποίας οι πίνακες έμελλε να μείνουν για αρκετό διάστημα εγκλωβισμένοι εκεί. Αργότερα, όταν με τη βοήθεια της Σοβιετικής Πρεσβείας και των Εκπροσώπων του ΟΗΕ κατάφερε να απεγκλωβίσει σχεδόν όλα τα έργα του και μετέφερε την έκθεση του στη Λευκωσία, του πρόσφερα κάποια μικρή βοήθεια στη διοργάνωσή της, για την οποία όμως ο ίδιος ένιωθε μεγάλη υποχρέωση και προσπαθούσε να με πίσει να δεχτώ έναν πίνακά του για δώρο.

Εκείνη ήταν η πρώτη γνωριμία μας, η οποία όμως έμελλε αργότερα να εξελιχθεί σε πραγματική φιλία.

Τόπος συναντήσεων, καταρχήν, το Ρωσικό  Πολιτιστικό Κέντρο, στου οποίου συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις, πλείστες των οποίων διοργανώνονταν σε συνεργασία με τον Κυπρο-Ρωσικό  Σύνδεσμο Φιλίας.

Σχεδόν μετά από κάθε εκδήλωση, προθυμοποιούμουν να τον μεταφέρω στο σπίτι του, ένα μικρό διαμέρισμα, δίπλα από εκείνο της κόρης του Λαρίσσας. Και βεβαίως για κόμιστρο είχε πάντα έτοιμο ένα κέρασμα και τουλάχιστον ένα ποτήρι βότκα. Έτσι, «μεταξύ τυρού και αχλαδιού», όπως λένε, συζητούσαμε διάφορα θέματα και ήταν πάρα πολλά εκείνα που λέγαμε, αφού ο Συμεών Βολτσκόβ ήταν αστείρευτος σε γνώσεις, ως ζωγράφος και ποιητής, κυρίως όμως, ως άνθρωπος με πλούσιες πολύπλευρες γνώσεις και μεγάλη πείρα από τη ζωή.

 

Πολύ μορφωμένος ακαδημαϊκός και έμπειρος, ο Συμεών Βασίλιεβιτς κατείχε πλήρως τον Ρωσικό Πολιτισμό αλλά και τον Ελληνικό.  Ήταν πραγματικά ένας ξεχωριστός φιλέλληνας, διαποτισμένος με το ελληνικό πνεύμα.

Την Κύπρο την αγαπούσε ιδιαίτερα. Τόσο τους ανθρώπους της, όσο και τη φύση της, αφού την περπάτησε από άκρη σε άκρη και την αποτύπωσε στα εξαίρετα έργα του, είτε αυτά ήσαν τα κάστρα της, είτε οι ακρογιαλιές της, είτε τα υπέροχα τοπία της.

Όταν φιλέψαμε ακόμη περισσότερο, μια μέρα μου λέει: «Αγαπητέ μου Χάρη! Θέλω να μου φέρεις τον πίνακα που σου έδωσα, για να τον δουλέψω περισσότερο και θέλω να σου δώσω έναν άλλο καλύτερο, έναν από τους πιο αγαπημένους μου». Παρόλο που μου υπενθύμιζε τακτικά αυτή την παράκλησή του, εγώ από ευγένεια το απέφευγα.

Αργότερα επήλθε ο αδυσώπητος θάνατός του και εγώ ένιωθα κάποια ενοχή, που δεν του έδωσα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, μέχρι που μια μέρα μου τηλεφωνά η κόρη του Λαρίσσα και μου λέει: «Χάρη μου, έχω έναν πίνακα του πατέρα μου που προοριζόταν για σένα».  Έτσι, έγινε, έστω και αργότερα, η ανταλλαγή και εκπληρώθηκε αυτή η επιθυμία του.

Είναι πάρα πολλά που μπορεί να διηγηθεί κάποιος για τον Συμεών Βολτσκόβ. Ο Συμεών Βολτσκόβ άφησε πίσω του ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και μια πλούσια παρακαταθήκη από έργα  ζωγραφικής και ποίησης. Περισσότερο όμως από εξαίρετος καλλιτέχνης ο Συμεών Βολτσκόβ ήταν εξαίρετος άνθρωπος και πραγματικός φίλος και αυτή του η φιλία και η ανθρωπιά θα μου μείνουν ανεξίτηλες  σε όλη μου τη ζωή.

Όπως ανεξίτηλα θα παραμείνουν και τα έργα του. Και είναι άξια συγχαρητηρίων η κόρη του, Λαρίσσα Παρτζίλη, για την επιμελή και τη σωστή τους διαχείριση, αλλά και την προσήλωσή της να τιμά δεόντως την μνήμη του πατέρα της, όπως γίνεται με την αποψινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ρωσικό Πολιτιστικό  Κέντρο , 23 Μαΐου 2019

Τιμητική βραδιά στη μνήμη του Ρωσσο-Κύπριου ζωγράφου-ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

με ευκαιρία τα 100 Χρόνια από τη γέννησή του (1919-2019)

 

 Χαιρετισμός του κύπριου ομότεχνου Ανδρέα Χαραλάμπους

 

Αν ο φίλος μου Μάρκος Παρτζίλης,  ο σπουδαίος και ξεχωριστός αρχιτέκτονας, που μεταξύ άλλων δημιούργησε και το κτήριο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, δεν συναντούσε στη Ρωσσία την πανέμορφη και πνευματώδη Λάρα, (κόρη του τιμώμενου σήμερα ζωγράφου), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ’χαμε τώρα την ευκαιρία να θαυμάζουμε τα υπέροχα έργα του Συμεών Βολτσκόβ, σ’ αυτόν εδώ τον χώρο.

 

Αξιότιμε Σύμβουλε της Πρεσβείας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, κύριε Αλεξέι Πανιούχов,

Αξιότιμε Γ. Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κύριε Κυπριανέ Δ. Λούη,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι σίγουρα μεγάλη χαρά να συμμετέχεις σ’ αυτό το μαγικό αισθητικό ταξίδι, στο οποίο μας καλεί απόψε ο μαέστρος Συμεών Βολτσκόβ. Η δυναμική και εκφραστική σύνθεση, το σίγουρο του σχέδιο, οι λεπτές και ευγενικές χρωματικές αρμονίες αλλά κι οι γεμάτες πάθος δραματικές χρωματικές αντιθέσεις διέπουν όλο του το έργο και μας προσφέρουν μοναδικές αισθητικές ηδονές.

Είχα την τιμή και τη χαρά να είμαι προσωπικός φίλος του Βολτσκόβ. Πολλές φορές με επισκεπτόταν στο εργαστήρι μου και πολλές φορές τον επισκεπτόμουν εγώ στο δικό του στούντιο. Έτσι, πολλά από τα έργα του τα έχω δει στη διαδικασία της δημιουργίας τους. Πολλές ήταν οι συζητήσεις μας σε θέματα Τέχνης, Φιλοσοφίας, Ιστορίας της Τέχνης και Αισθητικής. Ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα μορφωμένος, καλλιεργημένος, ευγενικός.

 

Η ανάγκη του για καταγραφή και εξωτερίκευση συναισθημάτων, αγωνιών, εμπειριών και άλλων, που δεν είναι δυνατόν να εκφραστούν με τα εικαστικά μέσα, τον οδήγησε -αναπόφευκτα θα έλεγα – στην ποίηση. Έγραψε αρκετά ποιήματα, τα οποία έχουν εκδοθεί σε δίγλωσσες εκδόσεις, στα Ρωσσικά και  στα Ελληνικά ταυτόχρονα.

 

Η Κύπρος έγινε η δεύτερη  πατρίδα του Βολτσκόβ. Αγάπησε τον τόπο, το φως, το χρώμα, την ατμόσφαιρα της Κύπρου. Αγάπησε τους ανθρώπους της, τα αρχαία μνημεία και σίγουρα την Ιστορία της. Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστα αυτά στα έργα του.

Η Τέχνη του είναι ρεαλιστική υπό την έννοια ότι κινείται μέσα στον χώρο του εικονικού. Υπάρχουν όμως δυο στοιχεία, που είτε μαζί είτε και ξεχωριστά διέπουν το έργο του και αυτά είναι ο ρομαντισμός και ο ιμπρεσιονισμός. Η κυπριακή Ιστορία και το κυπριακό τοπίο είναι γιομάτα και από τα δύο. Έτσι, η Κύπρος έγινε γι’ αυτόν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

 

Ευχαριστώ το Ρωσσικό Πολιτιστικό Κέντρο, που μας έδωσε αυτή τη χαρά μιας εκ νέου επαφής με την Ομορφιά, που εκπέμπουν τα έργα του Συμεών Βολτσκόβ.

 

 

23/05/2019, Рωσσικό Πολιτιστικό Κέντρo

bottom of page